Receptes

svētdiena, 2015. gada 8. marts

Klasiskā siera kūka

12 Selgas cepumi
75 g sviests, kausēts
600g krēmsiers, piemēram, Rasa, Philadelphia
2 tējk.milti
175g smalkais baltais cukurs + pāris tējkarotes ogu mērcei
vaniļas ekstrakts vai vaniļas cukurs
2 olas plus dzeltenums no vienas olas
140 ml skābais krējums
300 g ogas (avenes un/vai zemenes)

  1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 170C. Izkausēto sviestu sablendē kopā ar cepumiem (ja nav blendera, tad var sadrupināt ar pirkstiem un saspaidīt ar dakšiņu). Masu liek apaļajā kūkas formā ar noņemamām malām un cep krāsnī 5-7 minūtes. Atdzesē.
  2. Saputo kopā krēmsieru, miltus, cukuru, olas, vaniļas esenci (vai vaniļas cukuru), skābo krējumu. Puto, kamēr masa kļūst viendabīga. Tajā iemaisa avenes vai/un mazos gabaliņos sagrieztas zemenes. Masu lej kūkas formā (22 vai 24cm) pa virsu cepumu pamatnei un cep krāsnī 40 minūtes. Pēc šīm 40 minūtēm jāpārbauda, kā kūka izskatās – tai jābūt singrākai ap malām, bet vidum jābūt tādam ‘triceklīgam’, ja kūkas formu nedaudz pakustina. Ja kūka atbilst šādam aprakstam, to ņem ārā no krāsns un liek vēsumā dzesēties.
  3. Atliek dažas odziņas malā dekorēšanai un no pārējām gatavo mērci – tās mazā katliņā uzvāra ar pāris tējkarotēm smalkā cukura. Kad ogas sāk vārīties, tās paspaida ar dakšu, lai izdalītos suliņa un veidotos burvīga mērce. Ja vēlas, beigās var izberzt caur sietu. Pārlej atdzesētai siera kūkai, kura izdekorēta ar skaistām, gatavām un smaržīgām ogām. 
Kūku pārliet var arī ar kādu garšīgu ievārījumu.

(recepte no http://lindasvirtuve.lv/2011/05/10/klasiska-siera-kuka-ar-vasaras-ogam/)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru